Get free shipping with min. spend RM450!T&C

1. Scope of this Privacy Notice

1.1 This Privacy Notice (this “Notice”) sets out the manner in which we, Super Mama Lab Sdn Bhd, (“we”, “us”, or “our”) and our related corporations and affiliates (each, a “Related Party”, and, collectively, the “Related Parties”) may collect, use, disclose, transfer, and otherwise process your Personal Data (as defined below) in connection with the websites, goods, and services that link to this Notice. In this Notice, “Personal Data” means any data that is capable of identifying an individual whether on its own or in conjunction with other data accessible by us.
1.2 Importantly, some laws distinguish between a “controller” and a “processor” (or similar terms). We note that we are a “controller” where we make decisions on how Personal Data is used in connection with our goods or services (for instance in relation to Personal Data from visitors to our websites; from our job applicants; and about our customers and vendors to help us manage our business relationships with them), and we are a “processor” where we only use Personal Data in accordance with the instructions given by third parties providing such Personal Data.
2. Collection of Information
2.1 Types of Personal Data that we collect
The type of Personal Data we collect depends on how you are specifically interacting with us. Generally, we collect, among other, the following categories of Personal Data:
2.1.1Identity Data”, which includes, but is not limited to, your first name, maiden name, last name, or similar identifier, marital status, title, date of birth and gender, and similar information;
2.1.2Contact Data”, which includes, but is not limited to, your billing address, delivery address, email address and telephone numbers, and similar information;
2.1.3Financial Data”, which includes, but is not limited to, your bank account and payment details, and similar information;
2.1.4 User Data”, which includes, but is not limited to, content within communications, suggestions, questions, comments, feedback, and other information you send to us, that you provide to us when you contact us, or that you post on our website, and similar information;
2.1.5 Transaction Data”, which includes, but is not limited to, details about payments to and from you and other details of products and services you have purchased from us, and similar information;
2.1.6 Location Data”, which includes, but is not limited to, the location of your device, your household, and similar information;
2.1.7 Account Data”, which includes, but is not limited to, security-related information (including user names and passwords, authentication methods, and roles), purchases or orders made by you, your interests, preferences, and similar information;
2.1.8 Usage Data and Browsing History”, which includes, but is not limited to, usage metrics (including usage rates, occurrences of technical errors, diagnostic reports, settings preferences, backup information, API calls, and other logs), content interactions (including searches, views, downloads, prints, shares, streams, and display or playback details), and user journey history (including clickstreams and page navigation, URLs, timestamps, content viewed or searched for, page response times, page interaction information (such as scrolling, clicks, and mouse-overs), and download errors), advertising interactions (including when and how you interact with marketing and advertising materials, click rates, purchases or next steps you may make after seeing an advertisement, and marketing preferences), and similar information;
2.1.9 Social Media and Online Content”, which includes, but is not limited to, information in social media and online profiles, online posts, and similar information;
2.1.10 Marketing and Communications Data”, which includes, but is not limited to, your preferences in receiving marketing from us, our Related Parties, and our third parties and your communication preferences, and similar information; and
2.1.11 Technical Data”, which includes, but is not limited to, your internet protocol (IP) address, login data, browser type and version, time zone setting and location, browser plug-in types and versions, operating system and platform, and other technology on the devices you use to access our website, and similar information.
2.2 How we collect your Personal Data
We use different methods to collect Personal Data from and about you including, without limitation, through:
2.2.1 Direct interactions. You may give us your Personal Data by filling in forms or by corresponding with us by post, phone, email, or otherwise. This includes Personal Data you provide when you:
(a) apply for our products or services;
(b) create an account on our website;
(c) subscribe to our service or publications;
(d) request marketing to be sent to you;
(e) enter a competition, promotion or survey; or
(f) give us feedback or contact us.
2.2.2 Automated technologies or interactions. As you interact with our website, we will automatically collect Technical Data about your equipment, browsing actions and patterns. We collect this Personal Data by using cookies and other similar technologies.
2.2.3 From your authorised representatives. We may collect your Personal Data from your authorised representatives. These include, without limitation, persons whom you have authorised and persons who have been validly identified as acting on your behalf pursuant to our security procedures.
2.2.4 Third parties or publicly available sources. We may receive your Personal Data from third parties that are located in various countries. These include, without limitation:
(a) Technical Data from analytics providers such as Google, advertising networks and social media platforms such as LinkedIn, Twitter and Facebook; and
(b) Contact and Transaction Data from providers of technical, payment and delivery services.
3. Use of Information
3.1 General
3.1.1 We may collect, use, disclose, transfer, and otherwise process your Personal Data for any or all of the following purposes:
(a) to register you as a new customer;
(b) to perform obligations in the course of or in connection with our provision of the goods and/or services requested by you, including, without limitation, to process and deliver your order(s) and to process your returns or refunds in accordance with our terms and conditions (if applicable);
(c) to manage your account and our relationship with you, including, without limitation, managing payments, fees and charges and collecting and recovering money owed to us;
(d) to administer, operate, provide, maintain and protect our business and our website (including, without limitation, troubleshooting, data analysis, testing, system maintenance, support, reporting and hosting of data, as well as ensuring that unauthorised users do not access the information on our website);
(e) to deliver relevant content, advertisements, and marketing materials to you (including, without limitation, to provide personalised advertising to you) and measure or understand the effectiveness of the advertising we serve you;
(f) to make suggestions and recommendations to you about products or services (including, without limitation, the products or services of our Related Parties) that may be of interest to you;
(g) for internal research and development for new content, products, and/or services, to monitor the performance of our current products and/or services and to improve, test, and enhance the features and functions of our current products and/or services;
(h) to send you relevant information about our events, news announcements or promotions;
(i) to enable you to complete a survey or participate in a promotion, survey, event or other marketing campaign organised by us;
(j) to detect, prevent, identify, investigate, and deter fraudulent, harmful, unauthorised, unethical, or illegal activity to ensure the security and protection of all customers and others, as well as to identify and authenticate your access to our products and/or services or to identify and authenticate you before we provide you with certain information;
(k) to comply with any applicable laws, regulations, codes of practice, guidelines, or rules, or to assist in law enforcement and investigations conducted by any governmental and/or regulatory authority;
(l) for any other purposes for which you have provided the information;
(m) to facilitate and effect an investment in or a sale, merger, acquisition, or other disposition of our business or the business of any Related Party (including, without limitation, in connection with any bankruptcy or similar proceedings);
(n) to exercise our rights and to protect our and others’ rights and/or property, including, without limitation, to take action against those that seek to violate or abuse our websites, goods, and/or services;
(o) to audit our internal processes for compliance with legal and contractual requirements or our internal policies;
(p) for transmitting to our Related Parties and any third parties, including, without limitation, our third party service providers and agents, and relevant governmental and/or regulatory authorities, for the aforementioned purposes; and
(q) for any other incidental business purposes related to or in connection with the above.
3.1.2 The purposes listed in the above clauses may continue to apply even in situations where your relationship with us (for example, pursuant to a contract) has been terminated or altered in any way, for a reasonable period thereafter (including, where applicable, a period to enable us to enforce our rights under a contract with you).
3.2 Change of purpose
We will only use your Personal Data for the purposes for which we collected it, unless we reasonably consider that we need to use it for another reason and that reason is compatible with the original purpose. If you wish to get an explanation as to how the processing for the new purpose is compatible with the original purpose, please contact us via email at the contact details provided below. If we need to use your Personal Data for an unrelated purpose, we will notify you and will explain the legal basis which allows us to do so. Please note that we may process your Personal Data without your knowledge or consent, in compliance with the above rules of this Notice, where this is required or permitted by law.
3.3 Lawful Basis
Some laws require us to explain the lawful basis upon which we process your Personal Data. With respect to these laws, we process Personal Data about you for one or more of the following basis:
3.3.1 To Perform a Contract. Where the processing is necessary for the performance of contract;
3.3.2 Legitimate Interests. Where the processing is necessary for legitimate interests pursued by us or by a third party, except where such interests are overridden by your interests or fundamental rights and freedoms which require protection of Personal Data;
3.3.3 Your Consent. Where you have given us consent to process your Personal Data for specified purposes, such as to provide our products, services and other items requested by you; and
3.3.4 Comply with the Law. Where the processing is necessary for compliance with a legal obligation.
3.4 Cookies
3.4.1 We use cookies to provide visitors with a personalised experience on our website. Cookies are pieces of information that a website transfers to the memory or hard drive of a visitor’s computer for record-keeping purposes. We use cookies to make your browsing experience better by allowing the website to remember your actions and preferences (such as login and region selection), to make improvements, and to better tailor our website to our visitors’ needs. We also use this information to verify that visitors meet the criteria required to process their requests.
3.4.2 Most browsers used by visitors have options that allow the visitor to control whether the browser will accept cookies, reject cookies, or notify the visitor each time a cookie is sent. Nevertheless, if you disable or refuse cookies, please note that some parts of our website may become inaccessible or not function properly.
4. Disclosure of Information
4.1 We may disclose your Personal Data in the circumstances set out below:
4.1.1 We may share your Personal Data with our Related Parties, third party service providers, agents, and other organisations, whether located in your home jurisdiction or elsewhere, in order to carry out the purposes set out above.
4.1.2 We may share your Personal Data with third parties to comply with a legal obligation, when we believe in good faith that an applicable law requires it, at the request of governmental authorities conducting an investigation, to verify or enforce our contractual rights or other applicable policies, to detect and protect against fraud or any technical or security vulnerabilities, to respond to an emergency, or otherwise to protect the rights, property, safety or security of third parties and visitors to our website or the public.
4.1.3 To a buyer or other successor in the event of merger, divestiture, restructuring, reorganisation, dissolution, or other sale or transfer of some or all of our assets, whether as a going concern or as part of bankruptcy, liquidation, or similar proceeding, where one of the transferred assets is the Personal Data we hold.
4.2 We do not disclose your Personal Data to third parties for their independent use and only permit them to process your Personal Data for specified purposes and in accordance with our instructions.
5. Retention of Information
5.1 We only retain your Personal Data for as long as is reasonably necessary for us to use your Personal Data as described above. Nevertheless, please be advised that we may retain some of your Personal Data after you cease to use our services, for instance, if the data is necessary to meet our legal obligations, such as retaining the information for tax and accounting purposes.
5.2 In some circumstances we may anonymise or aggregate your Personal Data (so that it can no longer be associated with you) for research or statistical purposes in which case we may use this information indefinitely without further notice to you.
6. International Transfers of Information
6.1 We, our Related Parties, and our third party service providers operate around the world (including, without limitation, in Singapore, Australia, Malaysia, India, China, and Indonesia). Accordingly, your Personal Data may be transferred to, and processed in, countries other than the country in which you are resident (with different privacy laws that may or may not be as comprehensive as your own). In doing so, we will comply with the applicable data protection and privacy laws.
6.2 By submitting your Personal Data or engaging with our website, you consent to this transfer, storing, or processing.
7. Data Security
7.1 The security of your Personal Data is important to us. Taking into account the nature, scope, context, and purposes of processing Personal Data, as well as the risks to individuals of varying likelihood and severity, we have implemented technical and organizational measures designed to protect the security of Personal Data.
7.2 Nevertheless, please note that no method of transmission over the Internet or method of electronic storage is 100% secure. Therefore, while we strive to use commercially acceptable measures designed to protect Personal Data, we cannot guarantee its absolute security.
8. Personal Data Choices
8.1 We strive to provide you with choices regarding certain Personal Data uses, particularly around marketing and advertising.
8.2 We have established the following Personal Data control mechanisms:
8.2.1 Promotional Offers and Marketing Materials. We may use your Personal Data to recommend you products or services (including, without limitation, the products or services of our Related Parties), including, without limitation, special offers, promotions, contests or entitlements that may be of interest to you or for which you may be eligible. Such marketing messages may be sent to you in various modes including, without limitation, via electronic mail, direct mailers, short message service, telephone calls, facsimile and other mobile messaging services. You may, at any time, make a request for us (via email at the contact details provided below) to stop sending you such marketing messages. You may also choose not to receive future marketing or advertising emails from us by clicking the unsubscribe link at the bottom of each marketing or advertising email that you receive from us.
8.2.2 Cookies. You can set your browser to refuse all or some browser cookies, or to alert you when websites set or access cookies. Nevertheless, if you disable or refuse cookies, please note that some parts of our website may become inaccessible or not function properly.
9. Personal Data Rights
9.1 Rights
9.1.1 In certain circumstances, local data protection laws may give you rights with respect to Personal Data if you are located in or are a resident of that country, state, or territory. We are only required to honour rights to the extent that these rights have been granted to you and apply to you under applicable data protection laws. Please consult your local data protection laws to determine what rights may be available to you and when access to these rights are limited.
9.1.2 These rights differ based upon local data protection laws in your country, state, or territory, but these rights may include one or more of the following:
(a) Access to Personal Data. You may have the right to obtain confirmation from us that we process your Personal Data and, if so, you may have the right to request access to your Personal Data. Please note that, to the extent permitted by law, we may charge a reasonable fee based on administrative costs for the first or further copies of your Personal Data requested by you.
(b) Correction. You may have the right to request that we correct or rectify inaccurate Personal Data concerning you and, depending on the purposes of the processing, you may have the right to have incomplete Personal Data completed.
(c) Erasure/Deletion. You may have the right to require us to erase some or all of the Personal Data concerning you.
(d) Restriction of Processing. You may have the right to require us to restrict the further processing your Personal Data. If so, the respective information will be marked as restricted, and may only be processed by us for certain purposes.
(e) Object. You may have the right to object, on grounds relating to your particular situation, to the processing of your Personal Data by us, and we may be required to no longer process some or all of your Personal Data.
(f) Data Portability. You may have the right to receive a copy of your Personal Data that you have provided to us, in a structured, commonly used, and machine-readable format, and you may have the right to transmit that Personal Data to another entity without hindrance from us.
(g) Withdrawal of Consent. You may have the right to withdraw consent you have previously provided to us where we rely solely on your consent to process your Personal Data. Please note, however, that we may still be entitled to process your information if we have another legitimate reason or legal basis (other than consent).
(h) Right to Complain. You may have the right to lodge a complaint to an applicable supervisory authority or other regulator if you are not satisfied with our responses to your requests or how we manage your Personal Data. For example,  if you are located in Singapore, a personal data protection complaint may be made to the Personal Data Protection Commission at https://www.pdpc.gov.sg/complaints-and-reviews/report-a-personal-data-protection-concern/personal-data-protection-complaint; if you are located in Malaysia, a personal data protection complaint may be made to the Department of Personal Data Protection at https://daftar.pdp.gov.my/p_aduan; and if you are located in Australia, you must raise the issue with us, and if not satisfied with our response or if you do not receive a response within 30 days, you can lodge a complaint with the Office of the Australian information Commissioner at https://www.oaic.gov.au/privacy/privacy-complaints/lodge-a-privacy-complaint-with-us.  We encourage you to first or also reach out to us (via email at the contact details provided below), so we have an opportunity to address your concerns directly.
9.1.3 Pertinently, the foregoing rights are not absolutely guaranteed and there are several exceptions where we may not have an obligation to fulfil your request. Please consult your local data protection laws to determine what rights may be available to you and which exceptions may apply.
9.2 Submitting a Request
9.2.1 To make a request or exercise your Personal Data rights, kindly contact us (via email at the contact details provided below) with the following information
(a) The Right You Are Exercising. Please let us know which right you want to exercise and the Personal Data to which your request relates (if not to you). If you are acting on behalf of another individual, kindly indicate this fact clearly and provide evidence of your authority to act on such person’s behalf.
(b) Your Relationship with Us. Please let us know how you are associated with us, such as that you use certain services of ours, purchased goods of ours.
(c) Help Us Verify Your Identity.  Given our personal information security measures, we generally require proof of identity before we disclose Personal Data to you or before we process your requests. Help us by providing us with enough information to verify your identify. If we cannot initially verify your identity, we may request additional information to complete the verification process (such information may include your picture, a copy of your driver’s license or other government-issued ID and/or a recent utility or credit card bill). Please note that if we cannot verify your identity, we may not be able to fulfil your request. Any Personal Data you disclose to us for purposes of verifying your identity may be shared with our third party service providers and/or third parties or government agencies for the purpose of verification.
9.2.2 Please allow up to 30 calendar days (or such other maximum period as prescribed by applicable law, if shorter) to respond to your request.
10. Minors
Our website is not directed at minors (as defined by local legal requirements) and we do not knowingly collect data relating to such minors. If you are a minor, please do not provide Personal Data of any kind whatsoever, unless you have parental or guardian consent. If we learn we have mistakenly or unintentionally collected or received Personal Data from a minor without appropriate consent, we will delete it. If you believe we mistakenly or unintentionally collected any information from or about a minor, please contact us via email at the contact details provided below.
11. Other Websites
This Notice only applies to our website. Our website may contain links to other websites which are not maintained by us. When visiting these third party websites, you should read their privacy policies which will apply to your use of such websites.
1.Conflicts
In the event of any conflict between the English version of this Notice and a version translated in another language, the English version shall prevail.
12. Effect of this Notice and Changes to this Notice
12.1 This Notice applies in conjunction with any other notices, contractual clauses and consent clauses that apply in relation to the collection, use and disclosure of your Personal Data by us
12.2 As our organisation changes over time, this Notice is expected to change as well. We may revise this Notice from time to time without any prior notice. You may determine if any such revision has taken place by referring to the date on which this Notice was last updated. Your continued use of our services constitutes your acknowledgement and acceptance of such changes.
13. Contact Us
If you have any comments, questions, or complaints about this Notice, please contact us at the following contact details:
Data Protection Officer
Contact Number: [**]
NOTIS PRIVASI
1. Skop Notis Privasi ini
1.1 Notis Privasi ini (“Notis” ini) menetapkan cara kami, Super Mama Lab Sdn Bhd, (“kami”) dan perbadanan-perbadanan berkaitan dan ahli gabungan kami (masing-masing suatu “Pihak Berkaitan”, dan, secara kolektif, “Pihak-Pihak Berkaitan”) boleh mengumpul, menggunakan, menzahirkan, memindahkan, dan sebaliknya memproses Data Peribadi anda (seperti yang ditakrifkan di bawah) berkaitan dengan laman-laman sesawang, barang-barangan dan perkhidmatan-perkhidmatan yang berhubung kepada Notis ini. Dalam Notis ini, "Data Peribadi" bermaksud sebarang data yang boleh mengenal pasti anda sebagai seorang individu sama ada hanya berdasarkan data peribadi tersebut secara tersendiri atau bersama-sama dengan data-data lain yang boleh kami akses.
1.2 Yang penting, sesetengah undang-undang membezakan antara "pengawal" dan "pemproses" (atau istilah-istilah yang serupa). Kami ambil perhatian bahawa kami merupakan seorang "pengawal" di mana kami membuat keputusan mengenai cara Data Peribadi digunakan apabila berkaitan dengan barang-barangan atau perkhidmatan-perkhidmatan kami (sebagai contoh berkaitan dengan Data Peribadi daripada pelawat-pelawat laman sesawang kami; daripada pemohon-pemohon kerja kami; dan mengenai pelanggan-pelanggan kami dan vendor-vendor untuk membantu kami menguruskan hubungan perniagaan kami bersama mereka), dan kami merupakan seorang "pemproses" di mana kami hanya menggunakan Data Peribadi mengikut arahan yang diberikan oleh pihak ketiga yang memberikan Data Peribadi tersebut.
2. Pengumpulan Maklumat
2.1 Jenis Data Peribadi yang kami kumpulkan
Jenis Data Peribadi yang kami kumpul bergantung kepada cara anda berinteraksi secara khususnya dengan kami. Secara umumnya, kami mengumpul, antara yang lain, kategori-kategori Data Peribadi berikut:
2.1.1Data Identiti”, yang termasuk, tetapi tidak terhad kepada, nama pertama, nama gadis, nama keluarga atau pengecam yang serupa, status perkahwinan, gelaran, tarikh lahir dan jantina anda, serta apa-apa maklumat yang serupa;
2.1.2 Data Hubungan”, yang termasuk, tetapi tidak terhad kepada, alamat pengebilan anda, alamat penghantaran, alamat e-mel dan nombor telefon, serta apa-apa maklumat yang serupa;
2.1.3 Data Kewangan”, yang termasuk, tetapi tidak terhad kepada, akaun bank anda dan maklumat pembayaran, serta apa-apa maklumat yang serupa;
2.1.4 Data Pengguna”, yang termasuk, tetapi tidak terhad kepada, kandungan dalam komunikasi, cadangan, soalan, ulasan, maklum balas dan maklumat lain yang anda hantar kepada kami, yang anda berikan kepada kami apabila anda menghubungi kami, atau yang anda siarkan pada laman sesawang kami, serta apa-apa maklumat yang serupa;
2.1.5 Data Transaksi”, yang termasuk, tetapi tidak terhad kepada, maklumat mengenai pembayaran kepada dan daripada anda dan maklumat produk dan perkhidmatan yang anda beli daripada kami yang lain, serta apa-apa maklumat yang serupa;
2.1.6 Data Lokasi”, yang termasuk, tetapi tidak terhad kepada, lokasi peranti anda, isi rumah anda, serta apa-apa maklumat yang serupa;
2.1.7 Data Akaun”, yang termasuk, tetapi tidak terhad kepada, maklumat berkaitan dengan keselamatan (termasuk nama pengguna dan kata laluan, kaedah pengesahan dan peranan), pembelian atau pesanan yang anda buat, keminatan, keutamaan, serta apa-apa maklumat yang serupa;
2.1.8 Data Penggunaan dan Sejarah Penyemak Imbas”, yang termasuk, tetapi tidak terhad kepada, metrik penggunaan (termasuk kadar penggunaan, kejadian ralat teknikal, laporan diagnostik, pilihan tetapan, maklumat sandaran, panggilan API dan log-log lain), interaksi-interaksi kandungan (termasuk carian, paparan, muat turun, cetakan, perkongsian, strim dan maklumat paparan atau main balik), dan sejarah perjalanan pengguna (termasuk klik strim dan navigasi halaman, URLs, cap masa, kandungan yang dilihat atau dicari, masa respons halaman, maklumat interaksi halaman (seperti menatal, klik dan alih tetikus), dan ralat muat turun), interaksi-interaksi pengiklanan (termasuk masa dan cara anda berinteraksi dengan bahan pemasaran dan pengiklanan, kadar klik, pembelian atau langkah seterusnya yang mungkin anda buat selepas melihat iklan dan pilihan pemasaran), serta apa-apa maklumat yang serupa;
2.1.9 Media Sosial dan Kandungan Dalam Talian”, yang termasuk, tetapi tidak terhad kepada, maklumat dalam media sosial dan profil dalam talian, siaran dalam talian, serta apa-apa maklumat yang serupa;
2.1.10 Data Pemasaran dan Komunikasi”, yang termasuk, tetapi tidak terhad kepada, keutamaan anda dalam menerima pemasaran daripada kami, Pihak-Pihak Berkaitan kami, dan pihak ketiga kami serta pilihan komunikasi anda, serta apa-apa maklumat yang serupa; dan
2.1.11 Data Teknikal”, yang termasuk, tetapi tidak terhad kepada, alamat protokol internet (IP) anda, data log masuk, jenis dan versi penyemak imbas, tetapan dan lokasi zon waktu, jenis dan versi pemalam penyemak imbas, sistem pengendalian dan platform, dan teknologi lain pada peranti yang anda gunakan untuk mengakses laman sesawang kami, serta apa-apa maklumat yang serupa.
2.2 Bagaimana kami mengumpul Data Peribadi anda
Kami menggunakan kaedah-kaedah yang berbeza untuk mengumpul Data Peribadi daripada dan mengenai anda termasuk, tanpa had, melalui:
2.2.1 Interaksi-interaksi secara langsung. Anda boleh memberikan kami Data Peribadi anda dengan mengisi borang atau dengan menghubungi kami melalui pos, telefon, e-mel, atau sebaliknya. Ini termasuk Data Peribadi yang anda berikan apabila anda:
(a) memohon untuk produk atau perkhidmatan kami;
(b) mencipta akaun di laman sesawang kami;
(c) melanggan perkhidmatan atau penerbitan kami;
(d) meminta pemasaran dihantar kepada anda;
(e) menyertai pertandingan, kenaikan pangkat atau tinjauan; atau
(f) memberi kami maklum balas atau hubungi kami.
2.2.2 Teknologi-teknologi atau interaksi-interaksi automatik. Semasa anda berinteraksi dengan laman sesawang kami, kami akan secara automatik mengumpul Data Teknikal mengenai peralatan, tindakan menyemak imbas dan corak anda. Kami mengumpul Data Peribadi ini dengan menggunakan kuki dan teknologi lain yang sama.
2.2.3 Daripada wakil yang diberi kuasa anda. Kami mungkin mengumpul Data Peribadi anda daripada wakil anda yang diberi kuasa. Ini termasuk, tanpa had, orang yang anda telah beri kuasa dan orang yang telah dikenal pasti secara sah bertindak bagi pihak anda menurut prosedur keselamatan kami.
2.2.4 Pihak ketiga atau sumber-sumber umum. Kami mungkin menerima Data Peribadi anda daripada pihak ketiga yang berada di pelbagai negara. Ini termasuk, tanpa had:
(a) Data Teknikal daripada pembekal analitik seperti Google, rangkaian pengiklanan dan platform media sosial seperti LinkedIn, Twitter dan Facebook; dan
(b) Data Hubungan dan Transaksi daripada pembekal-pembekal perkhidmatan teknikal, pembayaran dan penghantaran.
3. Penggunaan Maklumat
3.1 Umum
3.1.1 Kami mungkin mengumpul, menggunakan, menzahirkan, memindahkan, dan sebaliknya memproses Data Peribadi anda untuk mana-mana atau semua tujuan berikut:
(a) untuk mendaftarkan anda sebagai pelanggan baharu;
(b) untuk melaksanakan kewajipan semasa atau berkaitan dengan peruntukan barang-barangan dan/atau perkhidmatan kami yang diminta oleh anda, termasuk, tanpa had, untuk memproses dan menghantar pesanan anda dan untuk memproses pemulangan atau bayaran balik anda mengikut terma dan syarat kami (sekiranya terpakai);
(c) untuk menguruskan akaun anda dan hubungan kami dengan anda, termasuk, tanpa had, menguruskan pembayaran, yuran dan caj serta mengumpul dan mendapatkan semula wang yang terhutang kepada kami;
(d) untuk mentadbir, mengendalikan, menyediakan, menyelenggara dan melindungi perniagaan kami dan laman sesawang kami (termasuk, tanpa had, penyelesaian masalah, analisis data, ujian, penyelenggaraan sistem, sokongan, pelaporan dan pengehosan data, serta memastikan pengguna-pengguna tanpa kebenaran tidak mengakses maklumat tersebut di laman sesawang kami);
(e) untuk menyampaikan kandungan, iklan dan bahan pemasaran kepada anda (termasuk, tanpa had, untuk memberikan pengiklanan yang diperibadikan kepada anda) dan mengukur atau memahami keberkesanan pengiklanan yang kami berikan kepada anda;
(f) untuk membuat cadangan dan saranan kepada anda mengenai produk atau perkhidmatan (termasuk, tanpa had, produk atau perkhidmatan Pihak-Pihak Berkaitan kami) yang mungkin menarik minat anda;
(g) untuk penyelidikan dan pembangunan dalaman untuk kandungan, produk dan/atau perkhidmatan baharu, untuk memantau prestasi produk dan/atau perkhidmatan semasa kami dan untuk menambah baik, menguji dan meningkatkan ciri-ciri dan fungsi produk dan/atau perkhidmatan semasa kami;
(h) untuk menghantar maklumat yang berkaitan kepada anda mengenai acara, pengumuman berita atau promosi kami;
(i) untuk membolehkan anda melengkapkan tinjauan atau mengambil bahagian dalam promosi, tinjauan, acara atau kempen pemasaran lain yang dianjurkan oleh kami;
(j) untuk mengesan, mencegah, mengenal pasti, menyiasat, dan menghalang aktiviti penipuan, berbahaya, tidak dibenarkan, tidak beretika, atau menyalahi undang-undang untuk memastikan keselamatan dan perlindungan semua pelanggan dan orang lain, serta untuk mengenal pasti dan mengesahkan akses anda kepada produk dan/atau perkhidmatan kami atau untuk mengenal pasti dan mengesahkan anda sebelum kami memberikan anda maklumat tertentu;
(k) untuk mematuhi mana-mana undang-undang, peraturan-peraturan, kod-kod amalan, garis panduan atau ketentuan yang terpakai, atau untuk membantu dalam penguatkuasaan undang-undang dan penyiasatan yang dijalankan oleh mana-mana pihak berkuasa kerajaan dan/atau kawal selia;
(l) untuk sebarang tujuan lain di mana anda memberikan maklumat tersebut;
(m) untuk memudahkan dan melaksanakan pelaburan dalam atau penjualan, penggabungan, pemerolehan, atau pelupusan lain perniagaan kami atau perniagaan mana-mana Pihak Berkaitan (termasuk, tanpa had, berkaitan dengan sebarang kebankrapan atau prosiding yang sama);
(n) untuk melaksanakan hak kami dan untuk melindungi hak dan/atau harta benda kami dan orang lain, termasuk, tanpa had, untuk mengambil tindakan terhadap mereka yang cuba melanggar atau menyalahgunakan laman sesawang, barangan dan/atau perkhidmatan kami;
(o) untuk mengaudit proses dalaman kami dalam mematuhi keperluan undang-undang dan kontrak atau dasar dalaman kami;
(p) untuk menghantar kepada Pihak-Pihak Berkaitan kami dan mana-mana pihak ketiga, termasuk, tanpa had, pembekal-pembekal perkhidmatan dan ejen pihak ketiga kami, dan pihak berkuasa kerajaan dan/atau kawal selia yang berkaitan, untuk tujuan-tujuan yang disebutkan di atas; dan
(q) untuk sebarang tujuan perniagaan sampingan lain yang berkaitan dengan atau berkaitan dengan perkara di atas.
3.1.2 Tujuan-tujuan yang disenaraikan dalam klausa-klausa di atas mungkin terus digunakan walaupun dalam situasi di mana hubungan anda dengan kami (sebagai contoh, menurut kontrak) telah tamat atau diubah dalam apa jua cara, untuk suatu tempoh berikutnya yang munasabah (termasuk, sekiranya berkenaan, tempoh untuk membolehkan kami menguatkuasakan hak kami di bawah kontrak dengan anda).
3.2 Perubahan tujuan
Kami hanya akan menggunakan Data Peribadi anda untuk tujuan kami mengumpulkannya, melainkan kami secara munasabah menganggap bahawa kami perlu menggunakannya untuk tujuan lain dan tujuan itu serasi dengan tujuan asal. Jika anda ingin mendapatkan penjelasan mengenai cara pemprosesan untuk tujuan baharu itu serasi dengan tujuan asal, sila hubungi kami melalui e-mel dengan maklumat hubungan yang diberikan di bawah. Jika kami perlu menggunakan Data Peribadi anda untuk tujuan yang tidak berkaitan, kami akan memberitahu anda dan akan menerangkan asas undang-undang yang membolehkan kami berbuat demikian. Sila ambil perhatian bahawa kami mungkin memproses Data Peribadi anda tanpa pengetahuan atau persetujuan anda, dengan mematuhi peraturan-peraturan di atas Notis ini, di mana ini diperlukan atau dibenarkan bawah undang-undang.
3.3 Asas yang sah
Sesetengah undang-undang menghendaki kami untuk menerangkan asas kami memproses Data Peribadi anda yang sah. Bagi tujuan undang-undang tersebut, kami memproses Data Peribadi mengenai anda untuk salah satu atau lebih asas-asas berikut:
3.3.1 Untuk Melaksanakan Kontrak. Di mana pemprosesan adalah diperlukan untuk pelaksanaan kontrak;
3.3.2 Kepentingan-kepentingan yang Sah. Di mana pemprosesan adalah diperlukan untuk kepentingan-kepentingan sah yang dijalankan oleh kami atau oleh pihak ketiga, kecuali apabila kepentingan tersebut diatasi oleh kepentingan atau hak asasi dan kebebasan anda yang memerlukan perlindungan Data Peribadi;
3.3.3 Persetujuan Anda. Di mana anda telah memberi kami kebenaran untuk memproses Data Peribadi anda untuk tujuan tertentu, seperti untuk memberikan produk, perkhidmatan dan perkara kami yang lain yang diminta oleh anda; dan
3.3.4 Mematuhi Undang-undang. Di mana pemprosesan adalah diperlukan untuk mematuhi kewajipan undang-undang.
3.4 Kuki
3.4.1 Kami menggunakan kuki untuk memberikan pelawat-pelawat pengalaman yang diperibadikan di laman sesawang kami. Kuki adalah cebisan maklumat yang dipindahkan oleh laman sesawang kepada memori atau cakera keras komputer pelawat untuk tujuan penyimpanan rekod. Kami menggunakan kuki untuk menjadikan pengalaman menyemak imbas anda lebih baik dengan membenarkan laman sesawang untuk mengingati tindakan dan keutamaan anda (seperti log masuk dan pemilihan wilayah), untuk membuat penambahbaikan dan untuk menyesuaikan laman sesawang kami dengan lebih baik mengikut keperluan pelawat kami. Kami juga menggunakan maklumat ini untuk mengesahkan pelawat-pelawat dalam memenuhi kriteria yang diperlukan untuk memproses permintaan mereka.
3.4.2 Kebanyakan penyemak imbas yang digunakan oleh pelawat mempunyai pilihan yang membolehkan pelawat mengawal sama ada penyemak imbas akan menerima kuki, menolak kuki atau memberitahu pelawat setiap kali kuki dihantar. Walau bagaimanapun, sekiranya anda melumpuhkan atau menolak kuki, sila ambil perhatian bahawa beberapa bahagian laman sesawang kami mungkin tidak boleh diakses atau tidak berfungsi dengan baik.
4. Penzahiran Maklumat
4.1 Kami mungkin menzahirkan Data Peribadi anda dalam keadaan yang dinyatakan di bawah:
4.1.1 Kami mungkin berkongsi Data Peribadi anda dengan Pihak-Pihak Berkaitan kami, pembekal-pembekal perkhidmatan pihak ketiga kami, ejen kami, dan organisasi lain, sama ada berada dalam bidang kuasa tetap anda atau di tempat lain, untuk melaksanakan tujuan yang dinyatakan di atas.
4.1.2 Kami mungkin berkongsi Data Peribadi anda dengan pihak ketiga untuk mematuhi kewajipan undang-undang, apabila kami percaya dengan ikhlas bahawa undang-undang yang terpakai memerlukannya, atas permintaan pihak berkuasa kerajaan yang menjalankan penyiasatan, untuk mengesahkan atau menguatkuasakan hak kontrak kami atau dasar lain yang berkenaan, untuk mengesan dan melindungi daripada penipuan atau sebarang kelemahan teknikal atau keselamatan, untuk bertindak balas terhadap kecemasan, atau sebaliknya untuk melindungi hak, harta benda, keselamatan atau keselamatan pihak ketiga dan pelawat ke laman sesawang kami atau orang ramai.
4.1.3 Kepada pembeli atau pengganti lain sekiranya berlaku penggabungan, pelupusan, penstrukturan semula, penyusunan semula, pembubaran, atau penjualan atau pemindahan lain sebahagian atau semua aset kami, sama ada sebagai usaha berterusan atau sebagai sebahagian daripada kebankrapan, pembubaran atau prosiding yang sama, di mana salah satu aset yang dipindahkan merupakan data peribadi yang kami pegang.
4.2 Kami tidak menzahirkan Data Peribadi anda kepada pihak ketiga untuk kegunaan bebas mereka dan hanya membenarkan mereka memproses data peribadi anda untuk tujuan tertentu dan mengikut arahan kami.
5. Penyimpanan Maklumat
5.1 Kami hanya menyimpan Data Peribadi anda selama yang semunasabahnya diperlukan untuk kami menggunakan Data Peribadi anda seperti yang diterangkan di atas. Namun begitu, sila ambil maklum bahawa kami mungkin menyimpan beberapa Data Peribadi anda selepas anda berhenti menggunakan perkhidmatan kami, sebagai contoh, sekiranya data tersebut diperlukan untuk memenuhi kewajipan undang-undang kami, seperti menyimpan maklumat untuk tujuan cukai dan perakaunan.
5.2 Dalam sesetengah keadaan kami mungkin menganonimkan atau mengagregatkan Data Peribadi anda (supaya Data Peribadi tersebut tidak lagi berkaitan dengan anda) untuk tujuan penyelidikan atau statistik di mana kami mungkin menggunakan maklumat ini selama-lamanya tanpa pemberitahuan yang lanjut kepada anda.
6. Pemindahan Maklumat Antarabangsa
6.1 Kami, Pihak-Pihak Berkaitan kami dan pembekal-pembekal perkhidmatan pihak ketiga kami beroperasi di seluruh dunia. Sehubungan dengan itu, Data Peribadi anda mungkin dipindahkan ke, dan diproses di, negara selain negara di mana anda bermastautin (dengan undang-undang privasi berbeza yang mungkin atau tidak menyeluruh seperti negara anda). Dalam membuat demikian, kami akan mematuhi undang-undang perlindungan data dan privasi yang berkenaan.
6.2 Dengan menyerahkan data peribadi anda atau melibatkan diri anda dengan laman sesawang kami, anda bersetuju dengan pemindahan, penyimpanan atau pemprosesan ini.
7. Keselamatan Data
7.1 Kami mengambil perlindungan Data Peribadi anda dengan serius, namun, malangnya, penghantaran maklumat melalui internet tidak sepenuhnya selamat. Walaupun kami akan melakukan yang terbaik untuk melindungi Data Peribadi anda, kami tidak dapat menjamin keselamatan Data Peribadi anda yang dihantar melalui laman sesawang atau aplikasi mudah alih. Sebarang penghantaran adalah atas risiko anda sendiri. Kami tidak bertanggungjawab untuk memintas sebarang tetapan privasi atau langkah keselamatan yang terkandung di laman sesawang kami.
8. Pilihan Data Peribadi
8.1 Kami berusaha untuk memberi anda pilihan mengenai penggunaan Data Peribadi tertentu, terutamanya mengenai pemasaran dan pengiklanan.
8.2 Kami telah mewujudkan mekanisme kawalan Data Peribadi berikut:
8.2.1 Tawaran Promosi dan Bahan Pemasaran. Kami mungkin menggunakan Data Peribadi anda untuk mengesyorkan produk atau perkhidmatan kepada anda (termasuk, tanpa had, produk atau perkhidmatan Pihak Berkaitan kami), termasuk, tanpa had, tawaran istimewa, promosi, peraduan atau kelayakan yang mungkin menarik minat anda atau untuk yang anda mungkin layak. Mesej pemasaran sedemikian boleh dihantar kepada anda dalam pelbagai mod termasuk, tanpa had, melalui mel elektronik, mel terus, perkhidmatan pesanan ringkas, panggilan telefon, faksimili dan perkhidmatan pemesejan mudah alih yang lain. Anda boleh, pada bila-bila masa, membuat permintaan untuk kami (melalui e-mel dengan maklumat hubungan yang diberikan di bawah) untuk berhenti menghantar mesej pemasaran tersebut kepada anda. Anda juga boleh memilih untuk tidak menerima e-mel pemasaran atau pengiklanan masa hadapan daripada kami dengan mengklik pautan nyahlanggan di bahagian bawah setiap e-mel pemasaran atau pengiklanan yang anda terima daripada kami.
8.2.2 Kuki. Anda boleh menetapkan penyemak imbas anda untuk menolak semua atau beberapa kuki penyemak imbas, atau untuk memaklumkan anda apabila laman sesawang menetapkan atau mengakses kuki. Walau bagaimanapun, sekiranya anda melumpuhkan atau menolak kuki, sila ambil perhatian bahawa beberapa bahagian laman sesawang kami mungkin tidak boleh diakses atau tidak berfungsi dengan baik.
9.Hak-Hak Data Peribadi
9.1 Hak-hak
9.1.1 Dalam sesetengah keadaan yang tertentu, undang-undang perlindungan data tempatan mungkin memberi anda hak berkenaan dengan Data Peribadi sekiranya anda berada atau adalah seorang penduduk di negara, negeri atau wilayah tersebut. Kami hanya dikehendaki menghormati hak-hak setakat hak tersebut telah diberikan kepada anda dan terpakai dengan anda di bawah undang-undang perlindungan data yang berkenaan. Sila rujuk kepada undang-undang perlindungan data tempatan anda untuk menentukan hak-hak yang mungkin tersedia untuk anda dan bila akses kepada hak-hak tersebut terhad.
9.1.2 Hak ini berbeza berdasarkan undang-undang perlindungan data tempatan di negara, negeri atau wilayah anda, tetapi hak ini mungkin termasuk antara satu atau lebih daripada yang berikut:
(a) Akses kepada Data Peribadi. Anda mungkin mempunyai hak untuk mendapatkan pengesahan daripada kami bahawa kami memproses Data Peribadi anda dan, sekiranya demikian, anda mungkin mempunyai hak untuk meminta akses kepada Data Peribadi anda. Sila ambil perhatian bahawa, setakat yang dibenarkan bawah undang-undang, kami mungkin mengenakan bayaran yang munasabah berdasarkan kos pentadbiran untuk salinan pertama atau selanjutnya Data Peribadi anda yang diminta oleh anda.
(b) Pembetulan. Anda mungkin mempunyai hak untuk meminta kami membetulkan Data Peribadi yang tidak tepat mengenai anda dan, bergantung pada tujuan pemprosesan, anda mungkin mempunyai hak untuk melengkapkan Data Peribadi yang tidak lengkap.
(c) Pemadaman/Pemadaman. Anda mungkin mempunyai hak untuk meminta kami memadamkan sebahagian atau semua Data Peribadi berkenaan anda.
(d) Sekatan Pemprosesan. Anda mungkin mempunyai hak untuk meminta kami menyekat pemprosesan selanjutnya Data Peribadi anda. Sekiranya demikian, maklumat masing-masing akan ditandakan sebagai terhad, dan hanya boleh diproses oleh kami untuk tujuan tertentu.
(e) Objek. Anda mungkin mempunyai hak untuk membantah, atas alasan yang berkaitan dengan situasi tertentu anda, terhadap pemprosesan Data Peribadi anda oleh kami, dan kami mungkin dikehendaki untuk tidak lagi memproses sebahagian atau semua Data Peribadi anda.
(f) Kemudahalihan Data. Anda mungkin mempunyai hak untuk menerima salinan Data Peribadi anda yang telah anda berikan kepada kami, dalam format berstruktur, yang biasa digunakan dan yang boleh dibaca oleh mesin, dan anda mungkin mempunyai hak untuk menghantar Data Peribadi tersebut kepada entiti lain tanpa halangan daripada kami.
(g) Penarikan balik Persetujuan. Anda mungkin mempunyai hak untuk menarik balik kebenaran yang telah anda berikan kepada kami sebelum ini di mana kami bergantung sepenuhnya pada persetujuan anda untuk memproses Data Peribadi anda. Walau bagaimanapun, sila ambil perhatian bahawa kami mungkin masih berhak untuk memproses maklumat anda sekiranya kami mempunyai sebab atau asas undang-undang lain yang sah (selain daripada persetujuan).
(h) Hak untuk Mengadu. Anda mungkin mempunyai hak untuk membuat aduan kepada pihak penyelia berkuasa yang berkenaan atau pengawal selia yang lain sekiranya anda tidak berpuas hati dengan maklum balas kami terhadap permintaan-permintaan anda atau cara kami mengurus Data Peribadi anda. Sebagai contoh, jika anda berada di Singapura, aduan perlindungan data peribadi boleh dibuat kepada Suruhanjaya Perlindungan Data Peribadi di https://www.pdpc.gov.sg/complaints-and-reviews/report-a-personal-data-protection-concern/personal-data-protection-complaint; dan jika anda berada di Malaysia, aduan perlindungan data peribadi boleh dibuat kepada Jabatan Perlindungan Data Peribadi di https://daftar.pdp.gov.my/p_aduan. Kami menggalakkan anda untuk menghubungi kami terlebih dahulu atau pada masa yang sama (melalui e-mel dengan maklumat hubungan yang diberikan di bawah), supaya kami mempunyai kesempatan untuk terus menangani kebimbangan-kebimbangan anda.
9.1.3 Sewajarnya, hak di atas tidak dijamin dengan sepenuhnya dan terdapat beberapa pengecualian di mana kami mungkin tidak mempunyai kewajipan untuk memenuhi permintaan anda. Sila rujuk kepada undang-undang perlindungan data tempatan anda untuk menentukan hak yang mungkin tersedia untuk anda dan pengecualian yang mungkin terpakai.
9.2 Penyerahan suatu Permintaan
9.2.1 Untuk menyerahkan suatu permintaan atau menjalankan hak-hak Data Peribadi anda, sila hubungi kami (melalui e-mel dengan maklumat hubungan yang diberikan di bawah) bersama dengan maklumat berikut:
(a) Hak Yang Anda Sedang Jalankan. Sila memaklumkan kepada kami hak mana yang anda ingin menggunakan dan Data Peribadi yang berkaitan dengan permintaan anda (sekiranya bukan mengenai anda). Jika anda sedang bertindak bagi individu yang lain, sila nyatakan perkara ini dengan jelas dan berikan bukti kuasa anda untuk bertindak bagi pihak tersebut.
(b) Hubungan Anda dengan Kami. Sila memaklumkan kepada kami bagaimana anda berkaitan dengan kami, seperti jika anda menggunakan sesetengah perkhidmatan kami atau membeli barangan kami.
(c) Bantu Kami Mengesahkan Identiti Anda. Atas Langkah-langkah keselamatan maklumat peribadi kami, kami secara umunnya memerlukan bukti identiti sebelum kami menzahirkan Data Peribadi kepada anda atau sebelum kami memproses permintaan anda. Bantulah kami dengan memberikan kami maklumat yang mencukupi untuk mengesahkan identiti anda. Jika kami tidak dapat mengesahkan identiti anda pada mulanya, kami mungkin akan meminta maklumat tambahan untuk melengkapkan proses pengesahan (maklumat tersebut mungkin termasuk gambar anda, salinan lesen memandu anda atau identiti lain yang dikeluarkan oleh kerajaan dan/atau bil utiliti atau kad kredit terkini). Sila ambil perhatian bahawa sekiranya kami tidak dapat mengesahkan identiti anda, kami mungkin tidak dapat memenuhi permintaan anda. Sebarang Data Peribadi yang anda zahirkan kepada kami bagi tujuan pengesahan identiti anda mungkin dikongsi dengan pembekal-pembekal  perkhidmatan pihak ketiga kami dan/atau pihak ketiga atau agensi kerajaan bagi tujuan pengesahan.
9.2.2 Sila izinkan sehingga 30 hari kalendar (atau tempoh maksimum lain seperti yang ditetapkan bawah undang-undang yang terpakai, sekiranya lebih pendek) untuk membalas permintaan anda.
10. Orang belum dewasa
Laman sesawang kami tidak disasarkan kepada orang belum dewasa (seperti yang ditakrifkan bawah keperluan undang-undang tempatan) dan kami tidak mengumpul data yang berkaitan dengan orang belum dewasa tersebut dengan sengaja. Jika anda masih orang belum dewasa, sila jangan berikan Data Peribadi dalam apa jua bentuk sekalipun, melainkan anda mendapat kebenaran ibu bapa atau penjaga. Sekiranya kami mengetahui kami telah tersilap atau tidak sengaja mengumpul atau menerima data peribadi daripada orang belum dewasa tanpa kebenaran yang sewajarnya, kami akan memadamkannya. Sekiranya anda percaya kami tersilap atau terkumpul sebarang maklumat daripada atau mengenai orang belum dewasa dengan tidak sengaja, sila hubungi kami melalui e-mel dengan maklumat hubungan yang diberikan di bawah.
11. Laman Sesawang yang Lain
Notis ini hanya digunakan untuk laman sesawang kami. Laman sesawang kami mungkin mengandungi pautan ke laman sesawang lain yang tidak diselenggarakan oleh kami. Apabila melawati laman sesawang pihak ketiga ini, anda harus membaca dasar privasi mereka yang akan digunakan untuk penggunaan laman sesawang tersebut.
12. Konflik
Sekiranya terdapat sebarang konflik antara versi Notis dalam Bahasa Inggeris ini dengan versi yang diterjemah dalam bahasa lain, versi Bahasa Inggeris akan diguna pakai.
13. Kesan Notis ini dan Perubahan kepada Notis ini
13.1 Notis ini terpakai bersama dengan mana-mana notis yang lain, klausa kontrak dan klausa persetujuan yang terpakai berhubung dengan pengumpulan, penggunaan dan penzahiran Data Peribadi anda oleh kami.
13.2 Apabila organisasi kami berubah dari semasa ke semasa, Notis ini dijangka akan berubah juga. Kami boleh menyemak semula Notis ini dari semasa ke semasa tanpa sebarang notis terlebih dahulu. Anda boleh menentukan sama ada semakan sedemikian telah berlaku dengan merujuk pada tarikh Notis ini kali terakhir dikemas kini. Penggunaan berterusan perkhidmatan kami oleh anda merupakan pengakuan dan penerimaan anda terhadap perubahan tersebut.
14. Hubungi Kami
Sekiranya anda mempunyai sebarang komen, soalan atau aduan mengenai Notis ini, sila hubungi kami melalui maklumat hubungan yang berikut:
Data Protection Officer
Contact Number: [**]
BACK TO TOP